En matematiker uppfann bingon

Flera månader efter att Bingo hade kommit ut på marknaden, närmade sig en präst från Wilkes-Barre, Pennsylvania, spelets uppfinnare Ed Lowe. Han hade ett problem i sin socken, då en kvicktänkt församlingsbo hade kommit på idén att använda Bingo som ett sätt att få rätsida på kyrkans ekonomiska problem. Prästen hade iscensatt det hela och köpt flera set med Lowes bingospel.

En matematiker uppfann bingon

Problem hade dock omedelbart uppstått då man upptäckt att alla spel ledde till att tolv eller fler spelare vann. Lowe kunde genast föreställa sig vilka oerhörda möjligheter som Bingo utgjorde för insamlingar. Han förstod dock samtidigt att det krävdes många fler sifferkombinationer togs fram för att spelet skulle fungera i ett så storskaligt sammanhang.

Matematikprofessor vid Columbia University

För att ordna detta, anlita Lowe en gammal matematikprofessor vid Columbia University vid namn Carl Leffler. Lowes förfrågan gick ut på att professorn skulle ta fram 6 000 nya bingobrickor utan att grupperna med nummer upprepades. Professorn gick med på en ersättning som avlönade honom per bingobricka han tog fram.

I takt med att professorn jobba med uppgiften blev det allt svårare att ta fram ytterligare bingobrickor. Lowe var otålig och ökade mot slutet priset per bricka till 100 dollar. Till slut var professorn klar med uppgiften och Lowes företag hade fått fram 6 000 brickor, men professorn hade blivit galen på köpet!

Kyrkan i Wilkes-Barre kunde räddas

Kyrkan i Wilkes-Barre kunde räddas och efter den även en kyrka i Utica, New York. Ordet spred sig därför snabbt och Lowe fick tusentals brev från personer som ville ha hans hjälp med att arrangera bingospel. Han fick så många förfrågningar att han publicerade den första instruktionsmanualen för Bingo.

Han följde sedan upp detta med ett månatligt nyhetsbrev som han kallade för The Blotter, i vilket han skrev om bingonyheter. Nyhetsbrevet distribuerades till 37 000 prenumeranter. Det var med andra ord bråda dagar för Lowe och hans företag.

Bingohistoria

Bingohistoria

Bingo är ett av de mest klassiska spelen som fortfarande spelas. Det är omåttligt populärt i flera olika länder, bland annat i Sverige, Storbritannien och USA. Det är också ett väldigt enkelt spel, där alla spelare tilldelas en eller flera bingobrickor med en massa olika siffror på. Sedan dras numrerade bollar, varpå spelarna markerar nummer på brickorna i den ordning de dras.

Den person som först får fem nummer i rad enligt ett förutbestämt mönster (vanligtvis en vågrätt, lodrätt eller diagonalt) vinner. På senare år har det anrika spelet bingo också hittat ut på nätet, men hur började egentligen allt med nätbingon?

År 1934 anordnades uppskattningsvis 10 000 bingospel i veckan och grundaren Ed Lowes företag hade tusen anställda som frenetiskt arbetade med att försöka möta den massiva efterfrågan. Förutom en efterfrågan på bingobrickor, var törsten efter kunskap väldigt stor. 37 000 personer prenumererade på Ed Lowes nyhetsbrev, i vilket han skrev om nyheter relaterade till bingo.

I hans nio våningar stora lokal pågick 24 timmar per dygn arbetet med att trycka nyhetsbrev i de 64 tryckpressarna. Enligt Lowe själv använde de på den här tiden mer tidningspapper än självaste New York Times.

Det största bingospelet i världshistorien ägde rum inuti Teaneck Armory i New York, där 60 000 spelare deltog och ytterligare 10 000 förhoppningsfulla tvingades vända i dörren. 10 bilar lottades denna dag ut till vinnarna. Bingo blev ett enormt populärt spel tack vare Ed Lowe och till priset av professor Lefflers mentala hälsa.

Nya rekord i bingo

Sedan dess har Ed Lowes rekord i antal deltagare i ett bingospel slagits vid åtminstone två tillfällen. Den 2 december 2006 arrangerades enligt Guinness World Records ett parti bingo i den colombianska huvudstaden Bogotá, där inte mindre än 70 080 spelare deltog.

Coca-Cola

Den 3 september 2010 slogs dock detta rekord med hästlängder, då företaget Coca-Cola arrangerade ett bingoparti i Japans huvudstad Tokyo. Hela 493 824 spelare deltog i evenemanget! Det senare rekordet gällde dock ett parti onlinebingo, vilket gör att colombianerna än idag innehar världsrekordet för ett parti traditionell bingo.

Rekordet för den största bingovinsten i en bingohall innehar britten Christine Bradfield, som den 27 januari 2008 vann 1 101 686 brittiska pund när hon spelade bingo på Castle Leisure Bingo Club på den engelska orten Merthyr Tydfil. Den största bingobrickan uppmättes den 6 december 2014 till 9,95 kvadratmeter och tillhörde ett brittiskt bingobolag. Brickan var 4,98 meter på längden och 1,99 meter på bredden.

I Sverige har bingolotto blivit en långkörare med många rekord genom åren.

Bingo Zone

De första bingosajterna

1996 lanserades onlinebingon i USA och Storbritannien. Det är alltså drygt 25 år sedan det första partiet bingo på nätet ägde rum, även om den första svenska bingosajten lanserades några år senare (1999).

Nätbingon omsätter årligen enorma summor världen över, och man beräknar att världens befolkning varje år spelar bingo på nätet för cirka 10 miljarder kronor.

Ett av de allra tidigaste kända bingospelen, som lanserades 1996, var ett gratis bingospel vid namn “Bingo Zone”. För att spela detta var spelaren tvungen att först uppge lite information om sig själv, vilket gjorde det möjligt för spelutvecklaren att presentera riktade reklamannonser för spelarna. Bingo Blitz var ett annat tidigt bingospel på nätet när det kom ut 1998.

Onlinebingo idag

Idag har onlinebingo vuxit sig så pass stor att den vida har passerat den traditionella bingon, både när det gäller antal spelare och även sett till omsättning. Det finns flera spelsajter i Sverige som erbjuder online bingo och ofta kan man få en bra välkomstbonus eller free spins också när man öppnar ett spelkonto.

Lite har online bingo tappat till online casino på senare år då många spelare tycker att slots är mer underhållande men som tur är finns det några spelsajter kvar som erbjuder bingo på nätet. Se till exempel www.bingot.nu för mer information.

En stor förändring av nätbingon som har skett under de senaste åren, är att allt fler spelare använder sig av mobila enheter såsom smartphones och surfplattor för att spela bingo på nätet.

Allt fler bingosajter har börjat haka på den mobila trenden och idag är det mer eller mindre ett krav att man som bingosajt antingen har en mobilanpassad webbplats eller en mobilversion av webbplatsen där mobilsurfare kan spela bingo.